Urșii din România vor fi numărați prin probe ADN. Câți bani și câți specialiști vor fi alocați

Urșii din România vor fi numărați prin probe ADN. Câți bani și câți specialiști vor fi alocați
Sursa foto - caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 28/07/2021, 15:25
Actualizat: 28/07/2021, 15:26

Autoritățile au anunțat joi lansarea unui proiect în premieră prin care se urmărește estimarea populației de urși bruni din România, prin prelevarea de probe genetice. Pe lângă acțiunea din teren, care va începe în prima parte a anului viitor, proiectul include și construirea unui complex pentru îngrijirea urșilor, dar și implementarea de sisteme de protecție pentru gospodării.

Urșii care trăiesc în România vor fi numărați prin metoda științifică bazată pe probe ADN, în cadrul unui proiect în valoare de 53,5 milioane lei, din fonduri europene. Demararea proiectului a fost anunțată joi, în cadrul unei conferințe de presă comune a ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea și a secretarului de stat din cadrul MIPE, Csilla Hegedüs.

Proiectul este anunțat în contextul mai multor atacuri ale urșilor, care au dus chiar la decesul victimelor. În cazul ursului care a ucis un cioban din Harghita, autoritățile au decis eliminarea exemplarului.

Cea mai exactă metodă din lume

Obiectivul principal al proiectului este estimarea genetică a populației de urși bruni din Carpații României, dar vor fi puse în practică și alte măsuri prin care va putea fi implementat Planul Național de Acțiune pentru conservarea speciei de urs brun din România, au transmis oficialii, printr-un comunicat de presă.

„Amprenta genetică este cea mai exactă metodă din lume de estimare a populației de urși. Este, în același timp și o premieră științifică: această metodă nu a fost aplicată niciodată pe o populație atât de mare de urși, așa cum este cea a României”, a declarat ministrul Barna Tánczos. Potrivit ministrului Mediului, o premieră este și finanțatea din fonduri europene pentru managementul populației de urși.

„Vom demara colectarea în masă a probelor genetice din Carpații României la începutul anului viitor. Fiecare probă va avea coduri de bare și va fi introdusă într-o aplicație informatică, devenind bază științifică și de analiză. Datele vor fi interpretate pentru a afla câți urși trăiesc în România, dar și care sunt zonele cele mai populate din țară. Vom avea alături de noi, în acest proiect și parteneri internaționali din Norvegia, Marea Britanie, Suedia, Slovenia și Slovacia, a căror expertiză ne va fi extrem de utilă în acest demers”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Vor fi folosiți și câini specializați

Potrivit documentului transmis, peste 400 de specialiști din cadrul Romsilva și gestionari ai fondurilor cinegetice vor fi angrenați în prelevarea probelor genetice, dar vor fi utilizați și câini specializați în depistarea excrementelor de urs. Echipele care vor culege datele din teren vor transmite mai departe probele genetice către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea (ICAS), unde acestea vor fi analizate în laborator și interpretate.

„Proiectul pe care îl lansăm astăzi are o importanță deosebită pentru o temă care ne preocupă pe toți în aceste zile: populația de urși și interacțiunea cu oamenii.  Încercăm să rezolvăm prin fonduri europene o problemă care trenează de mai mulți ani. Proiectul este o abordare modernă a managementului unei specii și o încercare de a limita incidentele nefericite până când vom avea o imagine clară a numărului de urși și vom trece la o decizie politică definitivă”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Se va constui un complex de îngrijire a urșilor, în Brașov

Pe lângă monitorizarea și estimarea genetică a populaţiei de urs brun, proiectul prevede atât înfiinţarea unui complex pentru îngrijirea, reabilitarea şi protecţia acestei specii, cât și achiziţia şi instalarea unor sisteme de protecţie.

Mai concret, e vorba de construirea unui complex de îngrijire a urșilor în pădurea Kronstadt, în județul Brașov, cu un buget de aproximativ 2 milioane de euro, pentru o populație de aproximativ 100 de exemplare, cu o suprafață de 60 de hectare, potrivit detaliilor oferite de ministrul Mediului. Complexul va fi dotat cu tehnologie de hrănire, soluție care elimină contactul direct dintre urs și om. „

Aici vor fi relocate acele exemplare care nu mai pot trăi în habitalul lor natural, în pădure, în libertate, și o să fie o posibilitate de studiu științific și acolo”, a spus Barna Tánczos.

Licitație pentru sisteme de protecție

În plus, proiectul prevede achiziționarea și instalarea de sisteme de protecție a animalelor domestice, a culturilor și a bunurilor populației, a stânelor. Este vorba de 1.140 de garduri electrice de diverse tipuri, de diverse tehnologii și montarea camerelor de supraveghere pentru a urmări eficiența fiecărui tip de gard electric.

„Acum avem finanțarea, avem numărul exact, avem obiectivul clar și săptămânile următoare va fi lansată și procedura de licitație internațională pentru a achiziționa aceste garduri electrice și a le pune la dispoziția fermierilor”, a subliniat ministrul Barna Tánczos.

În proiect este prevăzută și realizarea unei campanii naționale de educare și informare a populației, menită să crească gradul de conştientizare a oamenilor cu privire la ecologia şi managementul acestei specii, pentru a preveni confictele om-urs.

Conform proiectului, ambele etape (prelevare și interpretare) trebuie să se finalizeze până la sfârșitul anului 2023, când se va putea realiza o estimare cât mai aproape de realitate a numărului de urși bruni din România.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este lider de proiect și are ca parteneri: Regia Națională a Pădurilor Romsilva (RNP), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea (ICAS) și Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt Brașov.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un tragic accident rutier, la Dumbrăvioara. Avea doar 54...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Anunț trist despre Regina Camilla. Vestea venită azi: „Cu mare regret, Majestatea Sa...”
Selly tratează facultatea cu dispreț. De ce nu vrea să audă de studii superioare
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică